Joan Palau Arans – l’Espineta Vermuteria Gastrobar

Va néixer a Calafell el 5 de maig de 1982, sempre ha estat un noi molt aventurer, experimentador (explorador), curiós i artista.

Es va graduar al gremi de flequers de Barcelona, treballà com a flequer i pastisser durant dos anys.

El mou la inquietud per la dansa i durant dotze anys es mou en el món de l’ensenyament de la dansa i fent espectacles de dansa teatre.

Anys més tard reconnecta amb la cuina al restaurant Conrad’s de la mà de la xef Montse. I d’allí, sorgeix l’espurna per agafar les regnes de la cuina de l’Espineta. On actualment, i des de fa 6 anys de manera autodidàctica, empren com a xef la cuina de l’Espineta, amb el suport i de la mà del Josep Mª Papiol i el Tomàs Cachinero al capdavant del restaurant, fent una fusió de cuina tradicional i moderna cap a una cuina d’avantguarda. On comença a elaborar plats que no deixen el comensal indiferent, tot unint les seves inquietuds, habilitats i passions: la pastisseria, la dansa i el teatre, fins a arribar a obtenir plats per gaudir dels sentits. Una explosió de sabors, olors, atracció i encant que van “explotant” a cada mossegada.

l'Espineta Vermuteria Gastrobar

L’Espineta

L’Espineta, una de les dues últimes botigues de pescadors de Calafell que segueix en peu. És un local petit, que era un símbol, una essència que es mantenia durant generacions. Va sorgir de la necessitat de la dona del poeta i editor Carles Barral, que li demanava que busqués un local per reunir-se i fer tertúlies, amb els seus de veïns i amics com ara Vargas Llosa, Gabriel García Márquez, Jorge Edwards, Gil de Biedma… i altres literaris de la generació. I així sorgeix l’Espineta, passava de ser un local on guardaven les barques i vivien a la part superior, a ser un local de tertúlia i punt de trobada.

Fa sis anys el Josep Mª Papiol i el Tomàs Cachinero van iniciar aquest projecte amb la intenció de fer una vermuteria i deixar enrere la cuina que caracteritzava el local, arrossos i el típic estofat d’espina de tonyina salada, que va donar nom al local. Tot conservant la seva essència, l’ambient, l’estil i el seu encant, així com el llegat i la història que ja portava. La seva intenció primordial era evitar que es perdés un lloc amb tan emblemàtic pel municipi. I des dels inicis fins al dia d’avui, gràcies al xef Joan Palau, s’ha convertit en l’Espineta Vermuteria Gastrobar. Van començar poc abans que arribés la pandèmia i persistir en aquesta aventura ha fet possible que a dia d’avui els clients puguin gaudir d’una explosió gastronòmica.

L’Espineta és un espai de retrobaments, riures, xerrades, celebracions, reunions, inicis de nous projectes, aventures, aniversaris, celebracions, presentacions literàries, vermuts de rumba, trobades… Així doncs, podem dir que ha recuperat i millorat l’esperit amb el qual va néixer ara farà 50 anys. Un espai de tertúlies entre copes i plats espectaculars, on l’esperit Barral continua.