xavier vidal – jané ventura

Des de els setze anys ha tingut la sort de poder participar en varies veremes, Cooperativa de Bellvei (CEVIPE) i la 5ª a Jané Ventura. Això va despertar el seu l’interès pel vi i la seva elaboració, i en aquell moment va decidir formar-se per poder continuar gaudint d’aquesta passió i va començar a estudiar a Camp Joliu, Tècnic en elaboració de vins i begudes alcohòliques. Aquesta formació va ser la que va obrir-li les portes a Jané Ventura.

La seva aventura laboral al celler Jané Ventura, l’ha ajudat a créixer com a persona i com a professional. Dia a dia, valora que no hi ha hagut cap moment que no hagi après coses noves i importants sobre el vi.

Cada any fa cursos per continuar formant-se, des del Màster d’Espiells, fins a cursos de Viticultura i Enologia de l’Incavi.

Una de les característiques que el defineix bé, és que li agrada escoltar les opinions dels altres ja que és del parer que escoltant se n’aprèn molt.

La meva tasca es fonamenta en la realització del procés d’elaboració dels vins, juntament amb el Gerard Jané, gerent del celler. Prenen les decisions conjuntament i consensuadament per decidir les estratègies a seguir i els estils de vi que reflecteixen el caràcter personal i alhora la filosofia de Jané Ventura.

les muntanyes del montmell ens donen l’energia i ens inspiren per elaborar els millors vins .

Jané Ventura és un celler familiar amb tradició en el món del vi des de 1914. Els cellers estan ubicats al Vendrell i a la Bisbal del Penedès.

Elabora vins personals, blancs, rosats i negres, basats en raïms autòctons i forans com el Xarel·lo, Macabeu, Malvasia de Sitges, Sumoll, Ull de Llebre, Cabernet, Merlot, Syrah… Les 2 finques pròpies són: ‘Mas Viella’ a la Bisbal del Penedès, i ‘Finca Els Camps’, a la Joncosa del Montmell, totes dues al Baix Penedès. D’entre la seva gama de vins destaquen els Vins de Finca, reflex del terrer pedregós i arenós de la comarca.

Els caves, Brut i Brut Nature, Reserves i Gran Reserves, estan elaborats només amb raïms autòctons: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Responen a una línia clàssica ressaltant al màxim la finor i la frescor.

Una viticultura exigent és la base de la qualitat dels vins, que intenta ser el màxim respectuosa amb la planta, evitant l’excés de llaurades i els herbicides; els adobats són escassos. La poda en verd, així com l’aclarit de raïm també es practiquen, amb la intenció de limitar els rendiments i tenir un raïm amb òptima maduresa i sanitat. La verema és manual.

L’elaboració intenta transportar cap a l’ampolla tot els sabors i aromes que la natura ha creat en els raïms. Taula de selecció de grans, dipòsits petits per separar les diferents vinyes, roure Francès, etc. fan que el vi esdevingui un pur reflex de la natura.

D’alguna manera, la filosofia de Jané Ventura a l’hora de crear els vins i caves, està inspirada en el respecte cap a l’entorn i la tradició, i el discurs del celler intenta englobar conceptes tan intangibles com la cultura, el paisatge i la creativitat, aspectes difícils de valorar però que són presents en l’ànima dels seus vins.