Terra i Taula arrenca la seva sisena temporada amb la incorporació de cinc nous membres

Entren els viticultors Pere Lluch (Un sol cel), Josep Maria Rosell (Mas Perdut),el productor d’oli i melmelades Josep Guasch (Verol L’Obrador), la recol·lectora de tòfones i bolets Soraia Capdevila (Trucap) i el flequer Jaume Ribas (Cal Badejo)

La periodista especialitzada en enologia Ruth Troyano apadrina aquest grup de productors i cuiners de Baix Penedès en l’acte de celebració del seu cinquè aniversari

 

El col·lectiu Terra i Taula va celebrar el seu cinquè aniversari aquest dimarts 10 d’abril amb un una degustació gastronòmica basada en la temàtica “la cuina del vi” i inicia d’aquesta manera el seu sisè any d’activitat amb l’apadrinament de la periodista especialitzada en enologia Ruth Troyano. L’acte, que s’ha celebrat a l’Espai Entrevinyes del Celler Avgsvts Forvm, a Sant Vicenç de Calders (el Vendrell), ha servit per presentar cinc nous membres que s’incorporen a aquest grup de productors i cuiners del Baix Penedès i tastar aquests nous productes en una degustació gastronòmica amb un maridatge de vins dels cellers del col·lectiu i l’acompanyament musical de Jazzul.

Aquests nous membres de Terra i Taula són els viticultors Pere Lluch (Un sol cel), Josep Maria Rosell (Finca Mas Perdut); l’elaborador d’oli, olives i melmelades salvatges Josep Guasch (Verol L’Obrador); la recol·lectora, elaboradora i distribuïdora de productes silvestres com la tòfona i els bolets Soraia Capdevila (Trucap); i  el flequer Jaume Ribas (Cal Badejo). D’aquesta manera, Terra i Taula passa de dotze a disset membres. Aquest és el creixement més important del col·lectiu des de la seva creació fa sis anys.

La padrina de Terra i Taula durant aquests propers dotze mesos, la reusenca Ruth Troyano, agafa el relleu de la cuinera empordanesa Iolanda Bustos. En la seva intervenció, Troyano ha destacat “l’autenticitat” de Terra i Taula gràcies a una generació “jove i inquieta” que forma el col·lectiu i que “augura un gran futur a la cuina del Baix Penedès.” I ha posat Terra i Taula com a exemple aplicable no només en la cuina d’altres territoris sinó en altres àmbits amb valors com la creativitat, la innovació i el producte de qualitat i sa.

“Tenim la sort de viure en un paradís, que és el Baix Penedès. Massa sovint ens costa ser conscients de la riquesa que tenim a la vora i ho busquem fora”, ha afirmat la periodista i sumiller, que ha destacat que “en el nostre país tenim un repte pendent amb el vi en general i el vi català en particular.”

Un dels membres de Terra i Taula, David Vernet, del Restaurant Vell Papiol, ha afirmat que fa cinc anys, quan van crear el col·lectiu, no es podien imaginar que estarien on són ara. “Ens uneix la voluntat d’explicar i compartir les nostres professions”, ha apuntat el cuiner calafellenc. Vernet ha comentat que cada any busquen un apadrinament perquè “aquesta persona ens vigili i ens animi a oferir coses noves.”

 

Creacions amb els nous productes

L’acte de presentació ha comptat  degustació gastronòmica amb creacions dels cuiners de Terra i Taula (Lo Mam, Ull de Llebre, Vell Papiol, Obrador Oriol Rossell i Cal Badejo) elaborades amb productes dels integrants del col·lectiu, inclosos els nous: melmelades salvatges, tòfona i múrgoles. Aquestes quatre degustacions han anat maridades amb 6 vins dels cellers del col·lectiu (Avgstvs, Jané Ventura, Sicus, Partida Creus, Un sol cel i Mas Perdut).

Aquestes creacions han estat:

Lo Mam: Civet de tàrtar de tonyina, 4 quarts de rellotge.

Vell Papiol: Terrina de nyàmeres, espelta cremosa de múrgoles, molls al vi rosat i crema de pèsols.

Ull de llebre: Melós de vedella amb cigons Cal Camat.

L’Obrador: Babà de pasta de rotllo emborratxat amb mistela i nata.

Cal Badejo: pans de farina ecològica de Triturdeum amb vi dels cellers Jané Ventura i remolatxa de Camp de la Sort.

Els vins que s’han maridat han estat: Òs pedrer xarel·lo(Un sol cel), Endogen (Mas Perdut), Sempreviva Malvasia de Sitges (Jané Ventura), Escumós Xarel·lo Lo ancestral (Partida Creus), Sumoll (Sicus) i Microvinificació Ull de llebre (Avgvstvs Forvum).

La degustació va comptar amb l’acompanyament musical de Jazzul, nascut fa deu anys de la inspiració dels autors David Chueva i Sonia Linares amb els gèneres de Nu-jazz mesclat amb tocs de Chill-out, Soul i Rhythm & Blues.

 

La padrina d’enguany: Ruth Troyano

Ruth Troyano Puig (Reus, 1979) és actualment periodista freelance dedicada al món del vi i de l’enoturisme, principalment en tasques de direcció de comunicació i assessorament. És llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Planificació i Gestió del Turisme Enològic i Sommelier Professional per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha treballat a la Cadena SER-RàdioReus, a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Tarragona.

Col·laboradora de les plataformes digitals La Conca 5.1 i Gastrotalkers, de l’emissora RAC 1 (secció vins i enoturisme a La Primera Pedra) i del Diari ARA Camp de Tarragona, Troyano és autora del bloc Vi · Moments · Persones www.ruthtroyano.cat (1r premi concurs BlocDOCat 2012 que convoca la DO Catalunya). Més recentment ha escrit el cicle de llibres #retratsdevi (www.retratsdevi.cat), editats per Publicacions URV sobre enòlegs formats a la universitat tarragonina.

 

Els nous membres de Terra i Taula

 

Pere Lluch – Un sol cel

Nascut l’any 1967 al Vendrell, dins d’una família d’agricultors, ha viscut dintre d’aquest ambient tota la vida, però va ser a partir de l’any 2001 quan va començar a dedicar-s’hi al cent per cent. Ha estat treballant en diferents empreses agrícoles i cellers del Baix Penedès, compaginant aquestes feines amb estudis d’agricultura ecològica i biodinàmica. Tot plegat el va empènyer a iniciar el meu propi projecte: el celler Un Sol Cel.

El projecte Un Sol Cel comença sense celler l’any 2012, amb les paraules “equilibri i respecte”com a lema, vinificant el seu raïm  xarel·lo de vinyes pròpies del Pla de Mar, en diferents cellers d’amics durant quatre anys. L’any 2016 amplia aquestes vinyes amb una finca incrustada a la muntanya d’Albinyana. Ceps vells de diferents varietats en una finca preciosa però molt abandonada, agafada a rabassa. Una finca que estan recuperant aplicant una agricultura de màxim respecte per les vinyes i el sòl calcari que les sustenta. Tenint també molta cura amb la fauna i flora que les habiten, i tot el seu entorn en general, recuperant així, un espai del Baix Penedès.

Al mateix any Lluch aconsegueix tenir el meu propi celler a Les Peces (Albinyana), on comença a vinificar les diferents varietats que cultiva amb més tranquil·litat. Els d’Un sol cel són uns vins amb molta personalitat i personals, doncs en Pere Lluch s’implica en totes les fases: agricultura, vinificació, disseny i venda.

 

 

Josep Maria Rosell – Finca Mas Perdut

Josep Maria Rosell, nascut el 1984, es tècnic enòleg i viticultor i un jove emprenedor que sempre ha estat vinculat al món de la viticultura. És la cinquena generació d’una família de viticultors, on ell ha estat el responsable de fer un pas més i engegar un projecte més enllà del cultiu de la vinya. L’any 2010 va començar a vinificar el raïm amb el qual tota la seva família a estat treballant tants anys a Santa Oliva. Naixia Finca Mas Perdut, amb l’objectiu d’elaborar els vins d’una manera singular, buscant al màxim l’expressió del paisatge i elaborar vins autèntics que representin un terreny, un clima, una filosofia i una manera d’entendre tant la viticultura com el vi. Elaborant vins en terrenys calcaris, pobres de matèria orgànica amb poca profunditat. Respectant al mateix temps la naturalesa aportant biodiversitat i acompanyant-la, donant-li l’equilibri a la planta durant el seu cicle de vida. Treballant amb ceps vells, de varietats autòctones i gairebé perdudes, però tot i això aportant nous aires i utilitzant noves idees tant a la vinya com al celler per donar i extreure al màxim la personalitat als vins, per intentar que no tan sols que agradin sinó que al tastar-los arribin a transmetre mitjançant els sentits, una historia.

El 2015  aquest projecte va agafar més força i va fer un gir. Juntament amb la seva parella, Rebeca Ollé, tècnica enòloga nascuda el 1986, elaboren uns vins donant-los un sentit especial, fent que la fusió del caràcter d’ells combinat amb el terrer on estan situades les seves vinyes. Mas Perdut no és un celler més, és una història, una il·lusió i passió de dues persones amb ganes de mostrar al món com són a través dels seus vins.

Josep Guasch – Verol L’Obrador

Josep Guasch Marlès, de Llorenç del Penedès, de ben petit ja es va adonar que la seva relació amb la natura seria especial. Sempre ha intentat que les seves feines, d’alguna manera o altra, tinguessin relació amb el fet d’estar-hi en contacte. A part de fer feines puntuals va treballar a la Cooperativa Agrícola de Llorenç durant cinc anys i des de 2003 és freelance del món audiovisual, bàsicament operador de càmera. També forma part de l’associació EDN (Estudi Divulgació Natura) des de 2006 on hi realitza reportatges i documentals de natura. Aquesta feina li ha permès, entre d’altres, descobrir la varietat de fruits i plantes que s’amaguen pel nostre territori.

A casa de Josep Guasch sempre han estat lligats amb la terra. Tenen oliveres. Les vam plantar fa 25 anys el seu pare i ell fa cinc anys va crear una marca amb la intenció de donar un valor afegit a la feina. La marca és Verol i aquí va començar tot. Participava en fires i veia que això li agradava, el poder explicar a la gent d’on venen el productes i ser part del tot el procés, va fer que creies en una altre manera de fer, lluny dels intermediaris i dels grans productors. Arrel d’aquest fet i el seu interès per la natura, va fer decidir a fer l’obrador per elaborar olives arbequines en conserva i les melmelades i gelees ja mencionades.

Les melmelades de seguida han format part del projecte sobretot gràcies a l’amistat amb gent del Pla de Manlleu (Aiguamúrcia) que li faciliten la cessió dels abundosos fruits silvestres de les seves finques ecològiques, de les quals en fa la recol·lecció silvestre i manual. La intenció és properament obtenir el certificat ecològic tant per l’obrador com per les melmelades. Ara com ara combina les dues feines, tot just acabem de començar. Podríem dir quasi bé que el Verol encara està en una fase experimental.

Soraia Capdevila – Trucap

La Soraia Capdevila Nadal, la petita de tres germans, es la gerent de l’empresa, nascuda a Organyà, poble molt lligat al món de la tòfona i el bolet de la comarca de l’Alt Urgell (Lleida). Sempre ha estat en contacte amb aquest sector, ja que els seus pares i germans s’han dedicat sempre professionalment a la recol·lecció i posterior venta als intermediaris d’aquests productes. La seva vida sempre ha estat lligada a la muntanya, i es una experta coneixedora dels productes que aquesta de manera natural ens pot aportar, sempre respectant el medi ambient i no fent una sobreexplotació dels recursos.

Trucap es una empresa instal·lada al Montmell que es dedica principalment a la recol·lecció, manipulació i posterior distribució al sector de la restauració principalment de productes silvestres com són la tòfona i els bolets. A més a més compatibilitzem aquest tasca amb la distribució de productes gourmet i fruita o verdura de la millor qualitat possible. L’empresa va ser fundada a partir de una tradició familiar que es remunta a tres generacions de truficultors i boletaires. Principalment es dediquen al sector silvestre, però actualment ja tenen en marxa alguna explotació de tòfona.

Jaume Ribas – Cal Badejo

Jaume Ribas Vilar, de 47 anys d’edat, és la novena generació de forners de Cal Badejo, una fleca que data de 1793 i que sempre ha estat ubicada al cor del Vendrell. En Jaume va aprendre l’ofici del seu pare de forma natural, agafant el relleu definitiu l’any 2003, amb la fatídica mort del seu pare, just quan s’estaven duent a terme les obres de reforma de l’obrador i la botiga. Montse Vidal Pallarès es va casar amb el Jaume l’any 1997 i amb el canvi de segle entra a  formar part de Cal Badejo. Entre les seves tasques de coordinació i atenció al públic, cada cop hi ha més espai en les feines d’elaboració, principalment la part més dolça de la fleca, utilitzant ingredients saludables.

Conscienciats sobre els productes més naturals i matèries primes més cuidades, decideixen  participar en cursos a l’escola de forners del Gremi de la Província de Barcelona, on es relacionen amb altres professionals i adquireixen nous coneixements i noves tècniques que els permeten millorar constantment l’elaboració dels seus productes. Actualment, Cal Badejo està format per un equip de sis persones que gaudeixen amb la seva feina i amb els nous reptes que es presenten dia a dia.

 

 

 

Què és Terra i Taula

Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Aquest grup l’integren productors agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de la màxima qualitat en els productes, elaboracions i serveis que ofereixen. Els integrants de Terra i Taula entenen aquesta unió com a natural i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la comarca del Baix Penedès a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya. Aquesta unió la segellen valors com l’ètica, respecte, compromís, qualitat, l’esforç, l’idea de compartir i la professionalitat.