Xerrada i col·loqui amb tast de producte i maridatge “Què hi ha darrere d’un plat?”

Aquest dimarts 19 de març varem dur a terme la Xerrada i col·loqui al voltant de la pregunta “Què hi ha darrere d’un plat?” amb tast de les degustacions elaborades pels cuiners amb els productes del col·lectiu de productors i maridatge de vins proposats pels enòlegs. Aquesta activitat va tenir lloc a un indret idíl·lic i privilegiat del Baix Penedès com és la Sala Entrevinyes del Celler Avgvstvs. Com podeu veure a la fotografia entremig les seves vinyes i amb vistes fantàstiques a Sant Vicenç de Calders.

Copes de vi a la sala Entrevinyes del Celler Avgvstvs

Terra i Taula desprès de 4 mesos en moviment va voler fer un acte obert a tothom, per mostrar l’essència del col·lectiu a través d’un tast pràctic en què productors, cuiners i enòlegs vam explicar què hi ha darrere d’un plat.

Abans de gaudir d’un plat, darrere hi trovem una historia, tradició i origen d’un producte, un cultiu basat en l’esforç i la recerca de la qualitat, un temps de paciència i treball constant del productor fins obtenir el producte final. Per part dels cuiners unes elaboracions basades en tècniques tradicionals o innovadores, una feina prèvia de recerca i uns coneixements  basats en el treball i l’experiència adquirida amb els anys. Finalment la feina dels viticultors/enòlegs fins arribar el vi a la copa basat en un treball i paciència com a viticultors a la vinya i la decisió de com treballar el fruit en el celler per tal d’acompanyar finalment un plat amb plena harmonia.

Els assistents varen poder gaudir dels tastets amb maridatge però sobretot van poder conèixer el Baix Penedès més gastronòmic. També van marxar aprenent que darrere d’un plat de calçot hi ha dos anys de feina (per la seva tipologia de cultiu bianual), la quantitat de litres de llet que es necessiten per fer un formatge, la diferència d’uns ous en què les gallines viuen i s’alimenten de forma natural, o les qualitats d’un oli verge extra basades en el control en tot el seu procés (des de el fruit a l’olivera fins al molí). Per part dels cuiners vam aprendre, entre moltes altres coses, sobre técniques culinàries, historia i tradicions de la cuina catalana, diversitat d’elaboracions amb un únic producte, etc. I finalment dels enòlegs vam descobrir els seus vins amb la història dels cellers, treball a la vinya, les seves vinificacions més curioses i les qualitats extraordinàries del nostre terrer.

foto grup

Els plats, productes i vins degustats van ser els següents:

Coulant d´Oli d´Oliva Torclum i escuma de Bonítol en escabetx de vinagre Forvm Chardonnay  de Jordi Guillem – Restaurant Lo Mam ( Segur de Calafell )

Oli d’oliva verge extra de Jordi Pascual – Torclum (La Bisbal del Penedès)

Avgvstvs Xarel·lo 2011  de Enric Roca – Celler Avgvstvs Forvm (El Vendrell)

coulant oli

Pastís gratinat de verdures i formatge amb oli d’alfàbrega de Jordi Martínez – Restaurant El Bosc (Banyeres del Penedès)

Formatge artesà de Joan Martí- Formatgeria Marvall ( El Vendrell)

Sicus Xarel·lo vermell 2011 d’Eduard Pié -Celler Sicus (Bonastre)

Pastís verdures

Ou a baixa temperatura, espinacs saltejats, bacallà confitat amb sobrassada artesana i pa de vidre de David Vernet- Restaurant Vell Papiol (Calafell)
Ous i espinacs ecològics de  Daniel Mercader – Camp de la Sort (Bonastre)

Do Gran Reserva Vintage 2008 “Brut Nature” de Xavier Vidal – Celler Jané Ventura (el Vendrell)

ou a baixa temperatura acte

Milfulles de galtes de vedella i calçot amb reducció de vi negre de Josep Pascual – Restaurant Ull de Llebre (La Bisbal del Penedès)

Calçots amb IGP Calçot de Valls  de Jaume Solé – Calçot del Montmell (La Joncosa del Montmell)

Garrut de Massimo Marchiori –  Celler Partida Creus (Bonastre)

Milfulles vedella

I per acabar com era Sant Josep i el nostre padrí Xavier Mestres és el president de l’Institut de la Cuina Catalana no podíem acabar d’una altre manera que amb la tradicional Crema de Sant Josep.

crema catalana

Al final de l’acte vam fer el col·loqui amb els participants per parlar i reflexionar conjuntament de tots els aspectes que vam exposar durant el tast pràctic amb els assistents.
Finalment agraïr a tots els assitents la seva participació i us recordem que aquest tipus d’acte el farem dos cops l’any sempre tractant diversos temes per tal de seguir gaudint i aprenent junts sobre el Baix Penedès més gastronòmic.

Per acabar us recomanem que us doneu d’alta al nostre newsletter que trobareu a la columna de la dreta sota l’agenda d’activitats què les nostres activitats sempre són amb places limitades per preservar la qualitat de les activitats.

Podeu gaudir de la resta de fotografies al nostre àlbum de fotos de l’activitat al nostre compte de flickr.
A més  també podeu trobar el vídeo íntegra de les explicacions dels nostres integrants durant a l’acte al nostre compte de youtube/terraitaula.

foto sala

 

 

 


comenta-ho






Relacions
Connexions