Xavier Vidal Velasco

Sóc Xavier Vidal Velasco, actualment tinc 23 anys, em considero una persona amable, simpàtica, educada.

Des de els setze anys he tingut la sort de poder participar en varies veremes, Cooperativa de Bellvei (CEVIPE) i la 5ª a Jané Ventura. Això va despertar en mi l’interès pel vi i la seva elaboració, i en aquell moment vaig decidir formar-me per poder continuar gaudint d’aquesta passió i vaig començar a estudiar a Camp Joliu, Tècnic en elaboració de vins i begudes alcohòliques. Aquesta formació va ser la que va obrir-me les portes a Jané Ventura.

Ja fa sis anys va començar la meva aventura laboral al celler Jané Ventura, un celler que m’ha ajudat a créixer com a persona i com a professional. Dia a dia, em dono compte que no hi ha hagut cap moment que no hagi après coses noves i importants sobre el vi.

Cada any faig cursos per continuar-me formant, des del Màster d’Espiells, fins a cursos de Viticultura i Enologia de l’Incavi.

Una de les característiques que crec que em defineix bé, és que m’agrada escoltar les opinions dels altres ja que sóc dels que penso que escoltant se n’aprèn molt.

Actualment la meva tasca es fonamenta en la realització del procés d’elaboració dels vins, juntament amb el Gerard Jané, gerent del celler. Prenem les decisions conjuntament i consensuadament per decidir les estratègies a seguir i els estils de vi que creiem que reflecteixen el nostre caràcter personal i alhora la filosofia de Jané Ventura.

Vins i caves Jané Ventura

Jané Ventura és un celler familiar amb tradició en el món del vi des de 1914. Els cellers estan ubicats al Vendrell i a la Bisbal del Penedès.

Elabora vins personals, blancs, rosats i negres, basats en raïms autòctons i forans com el Xarel·lo, Macabeu, Malvasia de Sitges, Sumoll, Ull de Llebre, Cabernet, Merlot, Syrah… Les 2 finques pròpies són: ‘Mas Viella’ a la Bisbal del Penedès, i ‘Finca Els Camps’, a la Joncosa del Montmell, totes dues al Baix Penedès. D’entre la seva gama de vins destaquen els Vins de Finca, reflex del terrer pedregós i arenós de la comarca.

Els caves, Brut i Brut Nature, Reserves i Gran Reserves, estan elaborats només amb raïms autòctons: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Responen a una línia clàssica ressaltant al màxim la finor i la frescor.

Una viticultura exigent és la base de la qualitat dels vins, que intenta ser el màxim respectuosa amb la planta, evitant l’excés de llaurades i els herbicides; els adobats són escassos. La poda en verd, així com l’aclarit de raïm també es practiquen, amb la intenció de limitar els rendiments i tenir un raïm amb òptima maduresa i sanitat. La verema és manual.

L’elaboració intenta transportar cap a l’ampolla tot els sabors i aromes que la natura ha creat en els raïms. Taula de selecció de grans, dipòsits petits per separar les diferents vinyes, roure Francès, etc. fan que el vi esdevingui un pur reflex de la natura.

D’alguna manera, la filosofia de Jané Ventura a l’hora de crear els vins i caves, està inspirada en el respecte cap a l’entorn i la tradició, i el discurs del celler intenta englobar conceptes tan intangibles com la cultura, el paisatge i la creativitat, aspectes difícils de valorar però que són presents en l’ànima dels seus vins.

Connexions
Fotografies