Massimo Marchiori

Massimo Marchiori és italià, piemontès d’origen i nascut a la Llombardia. Viu a Catalunya des de l’any 1994, té 49 anys, formació científico-tècnica universitària i experiències laborals en disseny i projectes. El 2001 comença l’activitat agrícola a Bonastre i la seva orientació laboral per fi es reuneix amb el seu esperit naturalista i ecològic: el 2003 ja té 600 ampolles de blanc (el ‘blanc del boig’) de macabeu per als seus amics.

Dóna gran importància a la recerca dels orígens. Parlant amb la gent gran de la comarca investiga en l’oblit d’un patrimoni vitivinícola molt especial i únic al món com era el del pre-litoral català, i hi troba ceps de sumoll de gra allargat, garrut i ara vinyater. Planta a marc antic, estret, a les parets aspres del Massís de Bonastre. A les zones difícils hi treballa amb tracció animal, cultivant la vinya amb severitat i amor.

El 2007 obre amb la seva esposa el Partida Creus a Bonastre, el primer celler ecològic del Baix Penedès. Coherents amb el caràcter rural del poble i la personalitat de secà de l’entorn transformen una vella nau agrícola en un celler, marcant la diferència amb un projecte realitzat amb materials reciclats i estructures sòlides. Sostenibilitat i sobrietat.

Massimo actualment cultiva Sumoll, Garrut, té Merlot i Cabernet Sauvignon. Elabora únicament la seva pròpia collita a Partida Creus i produeix unes 15.000 ampolles l’any. El respecte a les arrels i a les tradicions d’un territori és un criteri, un modus vivendi, igual que l’amor a la terra: no tenen bandera.

Celler Partida Creus

Les vinyes: Sumoll, Garrut, Subirat parent, Vinyater, Merlot, Cabernet Sauvignon. La viticultura de Partida Creus es basa en el respecte de la naturalesa, l’objectiu és recuperar les antigues tradicions de les terres que es cultiven, establir una relació ètica entre l’agricultor i la terra, privilegiar la qualitat i la sostenibilitat del cultiu.

El celler. Partida Creus és un petit celler artesanal on s’elabora una producció limitada de vins amb raïm de cultiu ecològic. Els mètodes d’elaboració i la filosofia del celler porten a obtenir vins d’alta qualitat alimentària i gust excel·lent. Els vins són monovarietals i romanen durant molt temps descansant sobre les seves lies, que periòdicament es remouen per a que entrin en contacte amb tota la massa del vi. La criança sobre les lies millora l’estructura d’un vi, li dóna més cos, augmenta la complexitat aromàtica, de sabor/aroma, de profunditat i longitud. Les lies absorbeixen oxigen, es manté una una oxidació lenta i controlada mentre dura la maduració. El resultat és una sensació cremosa, voluminosa en boca i una complexitat de sabors.
Des del 2004 Massimo treballa en un projecte de recuperació i conservació del patrimoni vitivinícola de Bonastre i de la comarca, amb edicions limitades de vins biològics d’antigues varietats viníferes típiques de Catalunya.

Connexions
Fotografies