El Padrí 2013: Xavier Mestres

És per mi un gran honor i un privilegi que mʼhàgiu convidat a apadrinar Terra i Taula. És engrescador veure com enceteu aquesta aventura amb la força, la inquietud i la il·lusió pròpies de la joventut. I és que el vostre projecte sʼho val.

Productors i cuiners donant-se la ma, per treballar junts a la recerca de lʼ excel·lència i d’aquesta manera posar a taula els millors productes, elaborats respectant les regles de lʼArt Culinari.

Lʼaposta és per als productes de qualitat del vostre territori, la qual cosa ja suposa una garantia de frescor i per tant de propietats organolèptiques, de les que en gaudireu i en fareu gaudir als qui sʼapropin a les vostres taules. Així, a poc a poc aconseguireu el vostre objectiu de consolidar la comarca del Baix Penedès com a referent gastronòmic important.

Als productors els hi demanaria una mica de paciència i constància, el reconeixement general de la bondat dels productes no sʼ obté d’immediat, és lògic  però heu d’estar convençuts que sʼanirà assolint de mica en mica, a mesura que es vagin donant a conèixer al públic.

Als cuiners els aconsello que no vagin a la recerca d’estrelles. La estrella us arribarà en forma d’aquell client satisfet del tracte que ha rebut en el vostre establiment, el que hi torna sovint i que en parla be als seus amics i coneguts. Aquesta és la estrella que us ha de motivar perquè és la que us aportarà més satisfaccions i beneficis.

És evident que tots tindreu moments dolços i d’altres que potser comportaran algunes dificultats, però malgrat tot, heu de continuar avançant sense defallir, doncs la idea que us motiva és bona, molt bona!

Des de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica ens congratulem de la vostra iniciativa, perquè estem convençuts que serà molt positiva pel conjunt de cuines de Catalunya i us animem a ser conseqüents i respectuosos amb el compromís que heu adquirit, perquè només així, arribareu a assolir l’èxit que tant sincerament us desitjo.

Xavier Mestres

Terra i Taula inicia aquest nou projecte amb l’apadriment de Xavier Mestres, reconegut cuiner que durant tota la seva vida ha estat un referent culinari que s’ha dedicat a través de la cuina a treballar per la cultura gastronòmica del Baix Penedès i del país.

Creiem que aquesta iniciativa que ha sorgit entre productors i cuiners té moltes semblances amb la filosofia de Xavier Mestres i la seva cuina de territori basada en la recerca de productes de qualitat i proximitat.

Terra i Taula treballarà conjuntament perquè la comarca continuí sent un referent gastronòmic heretat per grans cuiners com Xavier Mestres, entre d’altres. Tanmateix, tots els integrants del Terra i Taula col·laboraran per enriquir i potenciar la Cuina Catalana en els seus respectius sectors.

F. Xavier Mestres i Pons

Nascut a Vilanova i la Geltrú el 6/11/1944 al mateix restaurant Peixerot
Estudis de Batxillerat i comerç a les Escoles Pies de Vilanova
Ex alumne del Lycée Technique Hôtelier de la Ville de Strasbourg 1958/1961
Gerència i cap de cuina del Peixerot 1961/1982
Soci fundador, direcció General i cap de cuina de l’Avi Pau de Cunit 1983/2006
1993/1996 Soci fundador, gerència i professor de F.O. a Aplitec
Professor de cuina al buit amb classes a la majoría d’escoles d’hostaleria de l’estat espanyol, incloent-hi Balears i Canàries
Professor de formació ocupacional durant 6 anys al CFO La Paperera de Vilanova i la Geltrú
Des de l’any 2004 President de l’Institut Català de la Cuina
1989/2005 Col.laborador en el programa setmanal de cuina La Solució de Catalunya Ràdio
Col.laborador en diversos programes de TV (TV3 i altres)
Col.laborador en diverses revistes i publicacions de cuina
Supervisor i corrector del Corpus Culinari de Catalunya
1997 Medalla d’or al Mèrit Gastronòmic atorgada per la Asociación de Cocineros y Reposteros de España
Membre de diverses confraries bàquiques i gastronòmiques
Dès de 2006 Soci fundador, gerent i responsable de I+D d’Avi Pau Alimentació i Cuina S.L.