Article sobre la Jornada tècnica: el Calçot del Montmell i del Baix Penedès

          Jornada tecnica calçot i vi al celler partida creus
El passat 10 de març va tenir lloc una acte innovador i nou per nosaltres al Celler Partida de Creus. A continuació hi trobareu varies fotografies d’aquest acte. En els propers dies us publicarem els resultats organolèptics i les conclusios sobre aquest acte quer va generar molt d’interès per la 30ena d’assistents.
L’objectiu d’aquesta  jornada tècnica era ficar en valor les qualitats organolèptiques del Calçot i el seu maridatge amb vins del Baix Penedès amb l’objectiu d’unir, potenciar i reivindicar la cultura del Calçot i del vi.

Jaume Solé Calçot del Montmell

Quins factors intervenen per produir un Calçot de qualitat? Com descrivim a nivell de tast un calçot de qualitat? Com intervé la cuina i les coccions en el producte? Podem elaborar un planell de tast i descriure les característiques en cadascuna de les coccions? Quina és la millor harmonització amb els vins del territori? Són moltes de les preguntes que vam intentar respondre.

participació tast calçot i vi

Acte va constar de les següents parts:

1ª part:

Exposició del present i futur del Calçot de qualitat al Territori a càrrec de Joan Simó (Fundació Miquel Agustí i propulsor del projecte Calçot 2020) i de Jaume Solé (Cultivador de Calçot del Montmell i integrant del col·lectiu). L’objectiu ficar en valor i potenciar la idea al voltant de la Cultura del Calçot de Qualitat, del Territori i dels protagonistes que en formen part.

joan simó, Fundació miquel agusti

Melmelades Cal Lluc Tast calçots Partida Creus (27)

2º part:

Exposició del comportament del Calçot als fogons i la seva diversitat de coccions. En aquesta part tots els assistents van degustar el Calçot del Montmell amb 4 coccions diferents (brasa / escalivat / fregit / puré) i durem a terme un tast organolèptic d’aromes primaries i secundàries, gust, intensitat, textura, fibrosistat, persistència, etc. Cada cocció aportava diferents notes de tast que vam identificar i avaluaramb els assistents. L’objectiu era conèixer com es comporta un ingredient a nivell tècnic i organolèptic davant de diverses tipologies de coccions en què intervenen diversitat de temperatures, temps de cocció o metodologia.

tast calçot igp calçot de valls

3ª part:

Recerca de la millor harmonització amb el vi. Es van proposar 4 vins de tipologia diferent dels cellers del col·lectiu  per tal d’analitzar el comportament i harmonització entre ells. L’objectiu era extreure la millor harmonització en cadascuna les coccions per establir unes bases tècniques entre el maridatge del calçot i el Vi.

enolegs tast calçot

tast calçotVins i Calçot

Conclusions:

Les conclusions seran publicades ens els propers dies.

Recordeu al compte de Flickr hi trobareu les fotografies de totes les experiències viscudes al Baix Penedés més gastronòmic!

Melmelades Cal Lluc Tast calçots Partida Creus (0) Melmelades Cal Lluc Tast calçots Partida Creus (22)

 


comenta-ho


Relacions
Connexions