Jornades gastronòmiques de l’espigall

Jornades gastronòmiques de l’espigall 2018

Introducció

Del 19 de febrer al 4 de març durem a terme les jornades del l’Espigall. Durant dues setmanes els espigalls seran protagonistes en algunes de les elaboracions dels nostres cuiners, El Josep Pascual de l’Ull de Llebre (Bisbal del Penedès), L’Oriol Rossell de l’Obrador (El Vendrell) i David Vernet del restaurant Vell Papiol (Calafell). El brotó i espigall està produït per Daniel Mercader del Camp de la Sort (Bonastre) mitjançant un cultiu ecològic i de proximitat. Aquestes jornades pretenen potenciar, ficar en valor i donar a conèixer aquest  producte local i autòcton però alhora a vegades poc conegut o infravalorat.

 

Que són els espigalls o brotons?

 

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (Brassica oleracea) que corresponen a fases diferents del creixement d’aquesta planta originària de la zona del Penedès i Garraf. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls –inflorescències immadures–, que es poden collir fins al març.

 

Quines propietats nutritives tenen els espigalls?

Els brotons i els espigalls tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals. Tenen un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes, és a dir, de les cols. A més tenen  un contingut alt en fibra.

 

Com es cuina a casa?

Vigileu sempre no coure’ls amb excés, perquè passats els 20 minuts de cocció la quantitat de vitamina C es redueix a la meitat. També els podeu fer al vapor. Tanmateix desprès es poder saltejar, afegir a les coques, com a ingredient protagonista o acompanyament. Al llarg dels dies a la web del www.terrraitaula.cat i a les nostres xarxes socials publicarem algunes receptes.

 

On tastar-lo? I com tastar-lo?

Restaurant Ull de Llebre (Bisbal del Penedès) – www.restaurantulldellebre.com

Cabrit confitat amb calçots, quinoa i espigalls

Restaurant Vell Papiol (Calafell) – www.vellpapiol.com

Bacallà gratinat, crema d’espigalls i puré de nyàmeres amb formatge del Vendrell (Format tapa)

Trinxat d’espigalls, cansalada, botifarra del perol i ou ecològic

L’obrador de l’Oriol Rossell (El Vendrell) – http://www.l-obrador.com/

Coca d’espigalls amb patata i botifarró negre comprar-lo?

On comprar-los?

A través de la www.mercatbio.cat i les seves cistelles a domicili o a la plaça del Mercat del Vendrell tots els divendres a la parada del mateix productor.

 


comenta-ho






Relacions
Connexions