Jornades de la tòfona d’estiu del Baix Penedès

Introducció

Del 4 al 15 de juliol es duran a terme les jornades de la Tòfona d’Estiu. Durant dues setmanes les tòfones seran protagonistes en algunes de les elaboracions dels nostres cuiners, El Josep Pascual de l’Ull de Llebre (Bisbal del Penedès), L’Oriol Rossell de l’Obrador (El Vendrell), Jordi Guillem del restaurant Lo Mam Le Meridien Ra (El Vendrell) i David Vernet del restaurant Vell Papiol (Calafell). La tòfona d’estiu està recol·lectada per Soraia Capdevila i Juan Antonio Mellado de Trucap mitjançant una recol·lecció respectuosa dels nostres boscos. Aquestes jornades pretenen potenciar i ficar en valor i donar a conèixer aquest producte que també creix a la nostra comarca de manera salvatge però que és poc conegut.

Què és la tòfona d’estiu?

Tuber aestivum.
La tòfona d’estiu (nom científic Tuber Aestivum) es cull al final de la primavera i estiu. D’aroma més suau que la Tòfona negra d’hivern (Tuber Melanosporum)  però delicada i deliciosa per elaborar plats amb l’aroma tan particular d’aquesta família de fongs.
Descripció
Tòfona arrodonida i fortament berrugosa, diàmetre de 2 a 9 cm., encara que es poden trobar exemplars molt més grans, Color marró-negre a negre amb berrugues de 3 a 12 mm. d’amplada en la base i forma piramidal, ferma i compacta.
Olor suau i agradable inicialment com a malta torrada que recorda les nous, sabor de mitjana intensitat recordant els fruits secs.
Interior de color blanc quan és verda, evoluciona a un color marró clar a mesura que madura.
Hàbitat
Encara que comparteix hàbitat amb Tuber Melanosporum, la seva capacitat d’adaptació és molt més gran i es pot trobar colonitzant ecosistemes molt diversos en els que no podria créixer l’anterior. Admet sols molt compactes, argilencs i calcaris, inhibint el creixement de plantes. S’associa amb molts arbres: alzines, roures, avellaners, faigs, til·lers, pollancres i pins. El Baix Penedès hi apareixen en diversos boscos des de la part alta del Montmell, la plana i fins i tot a la costa.
Recol·lecció
És recol·lecta a la primavera, Trucap fa servir gos entrenat.
El període de recol·lecció comença  l’1 de maig i finalitza l’1 d’agost. El juliol és el millor període per consumir-la pel seu punt òptim de maduració.
Usos
 
Els nostres cuiners les recomanen fer servir de moltes maneres. Tant sigui crues o cuites, tallades en làmines, en rodanxes o daus, picats, etc. Recomanem l’ús també per fer salses per potenciar plats principals de tot tipus, tant sigui peix o carn.

 

On tastar-lo? I com tastar-lo?

Restaurant Ull de Llebre (Bisbal del Penedès) – www.restaurantulldellebre.com

Crema de patata tèbia amb tòfona d’estiu
Canelons d’ànec amb ceps i tòfona d’estiu

Restaurant Vell Papiol (Calafell) – www.vellpapiol.com

Amanida de sardina marinada amb “all blanc i all negre” i tòfona d’estiu
Filets de llenguado a la crema d’escamarlans i tòfona d’estiu
Canelons d’ànec i foie gras amb tòfona d’estiu

L’obrador de l’Oriol Rossell (El Vendrell) – http://www.l-obrador.com/
Coca de tòfona d’estiu (Alberginia escalibada, pasta d’avellana, mozzarela i tòfona d’estiu)

Restaurant Lo Mam Le Meridien Ra Beach Hotel (El Vendrell) – http://www.lemeridienra.cat/
Tastets de tòfona (Adaptació als Menús Degustació)

On comprar-los?

A través de TRUCAP.

Trucap és una empresa situada al Baix Penedès que es dedica principalment a la recol·lecció, manipulació i posterior distribució al sector de la restauració principalment de productes silvestres com són la tòfona i els bolets. A més a més compatibilitzem aquesta tasca amb la distribució de productes gourmet i fruita o verdura de la millor
qualitat posible.
La nostra empresa fou fundada a partir d’una tradició familiar que és remunta a
tres generacions de truficultors i boletaires.
Principalment ens dediquem al sector silvestre però actualment ja tenim en marxa
alguna explotació de tòfona.

Contacte: 679.569.463-636.119.086 / trufascapdevila@gmail.com

 


comenta-ho


Relacions
Connexions