Fem cultura de Calçot, reivindiquem la qualitat!

El nostre col·lectiu té diversos objectius entre els quals hi ha la divulgació de les qualitats dels nostres productes conreats i dels professionals que la conformen. Per aquesta raó a continuació us proposem el següent article per fer cultura del Calçot de qualitat. Creiem que és important saber i conèixer el producte per tal de gaudir-los al màxim. Per aquest mes de febrer-març us prepararem diverses activitats per reivindicar i donar a conèixer el millor Calçot i el més gastronòmic, Calçot del Montmell (Millor Cultivador de Calçots IGP Calçot de Valls)

El calçot, sense cap mena de dubte, ha esdevingut un producte emblemàtic de la gastronomia i la cuina catalana, però sabem quines característiques ha de tenir un calçot de qualitat?

Ens en farà cinc cèntims en Jaume Solé,  un dels nostres integrants és agricultor de la Joncosa del Montmell que es dedica a la viticultura però també al conreu del calçot amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls.  Així doncs, us proposem aquest article per saber més sobre el Calçot i la IGP que regula el seu cultiu i qualitat.

La IGP Calçot de Valls comprèn les quatre comarques on inicialment es conreaven els calçots: Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. A banda de la limitació geogràfica la IGP també fixa que el conreu es dugui a terme amb els mètodes tradicionals i amb la varietat de ceba específica del calçot: Ceba Blanca Gran Tardana de Lleida.

Tots els calçots comercialitzats sota el paraigua de la IGP Calçot de Valls han d’estar lligats amb fil de color blau, generalment en manats de 25 o 50 unitats, nets però no rentats, sense olors estranyes ni humitats. La cama blanca del calçot ha de mesurar entre 15 i 25 centímetres de longitud i entre 1.7 i 2.5 centímetres de diàmetre. Cada manat de calçots ha de portar una etiqueta on en l’anvers figura el logotip de la IGP Calçot de Valls i el logotip europeu d’ Indicació Geogràfica Protegida. En el revers a banda d’un breu escrit figura un número que facilita la traçabilitat del producte, és a dir que amb el nombre concret de cada manat es pot identificar al productor. Això és de gran utilitat per tal de detectar possibles irregularitats, detectades tant per un particular com per l’empresa de certificació externa a la IGP que ha de vetllar per l’estricte compliment de la normativa.

CalçotValls LogoColorIGP gran

 

 

Finalment us volem explicar les peculiaritats de Calçot del Montmell que fan que aquest calçot sigui d’una reconeguda qualitat i amb valor afegit. Jaume Solé conrea els seus calçots en absència de pesticides per a un major respecte al medi i a la salut. Els calçots creixen en un entorn d’alçada, aproximadament a 425 metres sobre el nivell del mar, al peu de la serra del Montmell, on el clima, el terrer i l’aigua únics de la zona propicien unes qualitats excepcionals al producte. Tot això sumat a la consciència d’en Jaume Solé per deixar que el conreu es desenvolupi pausadament i collir-lo en el seu moment òptim fan que puguem degustar-lo amb el seu màxim esplendor.

Calçot del Montmell ha guanyat el concurs de cultivadors de calçots, que es celebra anualment a la Gran Festa de la Calçotada de Valls, en diverses ocasions; concretament ha aconseguit el primer premi en sis ocasions i el segon premi dues vegades,  en els darrers vuit certàmens. Aquest espectacular palmarès (mai s’havia donat fins ara) esdevé prova de la cura i mirament que aquest productor persegueix. Si voleu seguir i conèixer el recorregut del Calçot del Montmell i del seu productor podeu consultar la seva pàgina web www.calsotdelmontmell.cat

Calçot del Montmell


comenta-ho


Relacions
Connexions