Campanya del Calçot del Montmell 2015

 

20150415_101344Arribats a aquestes alçades del calendari la temporada de calçots arriba a la seva fi. Això és per que les condicions climatològiques pròpies d’aquest temps de primavera indueixen a la planta a preparar-se per a la reproducció, fase fonamental en el cicle vital de tot ésser viu, fent brotar una tija que en el seu extrem disposarà infinitat d’inflorescències per que els insectes pol·linitzin i doni lloc a les llavors de les cebes de la propera campanya.

Des de Terra i Taula hem volgut posar en valor aquest producte tant nostrat a casa nostra.

Aquesta campanya ha tingut tres eixos vertebradors:

  1. El Calçot del Montmell a la Taula

la promoció als restaurants a través de plats o elaboracions que fan que el Calçot es valoritzi com un ingredient versàtil i de qualitat com a producte gastronòmic. Així doncs, els nostres cuiners han preparat diversos plats i propostes que es podien degustar als seus meus i cartes arribant al púbic baix penedesenc però també els seus clients d’altres indrets de Catalunya.

Calçot del Montmell

  1. El Calçot del Montmell a la Cuina

Ho hem volgut fer recuperant un tipus d’activitat, el taller de cuina, que tant èxit havia tingut. L’objectiu d’aquesta activitat és ensenyar a tothom a utilitzar un ingredient versàtil i que ens permet elaborar multitud de propostes culinàries fàcils o complexes pels més agosarats a la cuina.

taller de cuina calçot (2)

En aquesta ocasió els cuiners del col·lectiu van elaborar 6 receptes en què el Calçot era el protagonista. Els plats van ser:

taller de cuina calçot (10)

– Paperina de Calçots en Tempura,  Seitons i Salsa de iogurt Marvall. Guatlles en escabetx de cítrics i perles de vinagre Forvm amb calçots – A càrrec de Jordi Guillem.
-Timbal de calçots amb romesco, carxofes i poma. Bacallà amb ibèrics i parmentier de calçots – A càrrec de Josep Pascual
-Crema de Calçots del Montmell, ou escalfat, lletons de vedella i oli verge extra Torclum aromatitzat. Trinxat d’espigalls Camp de la Sort, calçot del Montmell, sobrassada i cansalada – A càrrec de David Vernet
– Presentació de la melmelada de Calçot del Montmell i vinagre Forvm creada i presentada per Roser Deulofeu.

taller de cuina calçot (11)

Tots els maridatges es varen fer amb els vins del Celles Avgvstvs a càrrec de Marco Moritz. Van ser servits els vins:

Xarel·lo Vermell 2013
Look 2013
Avgstvs Chardonnay 2013
Avgstvs Rosat 2013

taller de cuina calçot (1)

  1. Jornada tècnica del Calçot del Montmell i el vi del Baix Penedès

L’objectiu d’aquesta activitat es ficar en valor el producte però alhora també al productor per la feina extraordinària que fa cada any perquè el Calçot del Montmell esdevingui el millor Calçot de la IGP Calçot de Valls per nombroses edicions. Alhora ficar en valor la cultura del vi i el seu maridatge amb productes del territori de mans dels mateixos protagonistes, els viticultors/enòlegs.

Melmelades Cal Lluc Tast calçots Partida Creus (27)

Aquesta activitat va pretendre prospeccionar una temàtica poc desenvolupada encara i ho vàrem fer de la mà de la Fundació Miquel Agustí. Gràcies a Joan Simó (Professor de la UPC i Investigador Fund. Miquel Agustí) que ens va regalar una classe magistral de calçots i ens va introduir en el tast d’aquests, vàrem iniciar l’activitat consistent en un panell de tast del Calçot del Montmell en quatre diferents coccions: en puré (cocció al buit), confitat (amb oli, però sense fritura ni arrebossats que n’alteressin el sabor), escalivat (en un forn) i a la brasa (cocció tradicional). I els vins pel maridatge van ser:

vins sessio tast calçot

 

  • Vinel·lo 2014 del Celler Partida Creus
  • Xarel·lo 2013 del Celler Sicus
  • Reserva de la Música 2012 Brut Nature del Celler Jané Ventura
  • Sumoll 2013de Partida Creus.

 

participació tast calçot i vi

Els resultats i conclusions les trobareu en el següent enllaç

 

El col·lectiu Terra i Taula donem per acabada la campanya i en fem una valoració molt positiva perquè amb aquesta campanya hem potenciat i hem fet pedagogia de territori gràcies a les qualitats de la comarca però alhora dels protagonistes que formen part del col·lectiu. Tanmateix agraïm la gran col·laboració de Joan Simó de la Fundació Miquel Agustí per la seva partipació a la jornada tècnica.

També volem ficar en valor el nou producte que ha nascut gràcies a la col·laboració conjunta dels tres sectors del col·lectiu i en especial a la Roser amb la primera Melmelada de Calçot del Montmell i vinagre Forvm.

Melmelades Cal Lluc Tast calçots Partida Creus (22)

L’esforç, el treball, la constància, el rigor i el treball per la recerca de qualitat han fet que una campanya la qual s’ha treballant i avançat molt en la Cultura del Calçot de qualitat i del territori.

Per aquest mes d’abril us volen informar que el col·lectiu i elsproductes del BaixPenedèsseranpresents a la FestaAlicia’t, una gran FESTA DE LA CUINA FÀCIL, SANA I DIVERTIDA. Per aquesta raó usproposemacompanyarelsnostresproductors i participar d’aquestafesta el  18 i 19 d’abril de 2015 ambfamília o amics. Un  entornúnici singular de MónSant Benet, a SantFruitós de Bages, ambmés de 150 activitatsprogramades per a tothom: tallers de cuinaialimentació molt actuals, per grans ipetits, i tot tipusd’activitats per distreure’sipassar-s’hobé, tot gaudintiaprenent.

Més informació a la web de la Fundació Alicia.

 

 


comenta-ho


Relacions
Connexions