Avgvstvs Microvinificacions, el nou projecte d’elaboració limitada i exclusiva dels Cellers Avgvstvs Forvm

Amb produccions de fins a 2.000 ampolles aproximadament, el celler del Penedès presenta Avgvstvs Microvinificacions, una nova línia de vins que concentren la producció de vinyes procedents de diferents paratges del Penedès i que tenen una elaboració pròpia a les instal·lacions d’Avgvstvs Forvm.

Es tracta de vinificacions a petita escala, i de producció molt limitada – d’entre 500 a 2.000 ampolles per referència de cada vi-, que comporten un tret diferencial respecte de la resta de vins del celler i, per tant, cada any poden ser variables, tant en varietats com en elaboració de cada línia de vi.

Procès R+D

El projecte es va iniciar fa uns anys fruit de “petites vinificacions que es realitzen en cada verema per anar coneixent de forma més aprofundida parcel·les que formen part, en alguns casos, dels nostres vins, o bé de diferents vinificacions al celler amb algunes d’aquestes parcel·les o varietats”, explica el director tècnic del celler, Enric Roca, qui afegeix que aquest projecte s’emmarca en el procés d’R+D d’Avgvstvs Forvm.

En aquest sentit, en els últims anys s’ha afegit al procés d’elaboració dels vins el “dipòsit oval de ciment”, que també s’ha utilitzat en l’elaboració de la microvinificació del Xarel·lo Vermell. La primera característica interessant d’aquests ous és, doncs, la petita aportació d’oxigen al vi, afavorint l’expressió aromàtica. La forma oval del dipòsit genera unes petites corrents que fa que s’integrin molt millor les mares, provocant un battonage constant i una perfecte criança amb mares.

Dipòsit oval de ciment, utilitzat per a la Microvinificació de Xarel·lo Vermell

Els vins que Avgvstvs Forvm presenta són quatre: Garnatxa 2013, Xarel·lo Vermell 2014, Xarel·lo (+100) 2014 i Xarel·lo 2011, fruit de la inquietud del celler, per “conèixer, innovar i millorar en la producció de les nostres vinyes i els nostres vins”, explica Roca.

“La nova línia de vins, que també la podem denominar de curiositats, es pot anar ampliant en futures veremes. De fet s’ha adaptat una nova zona del celler per microvinificacions, on es podran elaborar en exclusiva, aquestes i altres línies de treball”.

Avgvstvs Microvinificacions

GARNATXA 2013. Una Garnatxa de la zona de Santes Creus / Aiguamúrcia, elaborada de forma subtil i criada en bóta de roure de 500 litres durant 6 mesos.

XAREL·LO VERMELL 2014. Procedent de la zona de Olèrdola, vinificat en blanc i criat amb mares en dipòsit oval de ciment durant 6 mesos.

XAREL·LO (+100) 2014. Procedent d’una vinya centenària de la zona de Can Benet de la Prua i elaborat amb una criança en triples mares durant 5 mesos (les seves mares més les mares d’altres xarel·los elaborats al celler).

XAREL·LO 2011. Procedent d’una vinya vella del Baix Penedès, amb vistes al mar. Majoritàriament fermentat en roure francès i amb un llarg envelliment posterior en ampolla, amb aquest vi es vol demostrar que la varietat Xarel·lo pot donar bons vins de guarda.


comenta-ho


Relacions
Connexions